verzorging/koppelen van 2 konijnen

Waar moet u op letten als u een konijntje aan wilt schaffen:

Een jong konijn mag pas het nestje verlaten vanaf als ze 9 weken oud zijn. Voor die tijd hebben ze moedermelk nodig om goed te kunnen groeien. Haal je ze toch eerder bij de moeder weg, dan kan het baby konijntje erg ziek worden, ze kunnen ernstige diarree krijgen en zelfs dood gaan.

HOE KOMT DIT:

Het konijntje heeft de eerste weken alleen geleefd van moedermelk en wordt in eens overgezet op droog voer (brokjes en hooi). Hier kan het darmstelsel nog niet tegen. Ze kunnen het voer nog niet goed verteren door een te kort aan amylase. Dit is een enzym dat zetmeel omzet in lactose. In de darmen ontstaat een bacterie die zich snel vermeerderd. Deze bacterie veroorzaakt ernstige darmslijmvliesontsteking met hevige diarree. Vaak loopt dit fataal af.

Een baby konijntje moet geleidelijk wennen aan droogvoer. Vanaf een week of 4 krijgen ze naast moedermelk een klein beetje hooi, vanaf 5-6 weken ook wat brokjes erbij, en vanaf een week of 6 hoeft hij geen moedermelk meer en kan hij  hooi en brokjes eten. Geef ze  tot 12 weken geen groenvoer, dit ivm snel krijgen van diarree. Laat het konijntje dan ook niet buiten in een ren op het gras, maar plaats de ren liever op de stenen, anders gaat hij volop eten van het gras, en krijgt hij ook diarree. Is het konijntje ouder, voer het dan langzaam op, een klein stukje groenvoer bijv een stukje wortel, en even op het gras. Ook vinden ze een stukje oud/gedroogd brood heerlijk, dit kun je late drogen op de verwarming tot het lekker bros is.
HET ALLER BELANGRIJKSTE IS HOOI EN WATER. BROKJES IS BIJVOER.
als een konijntje een dag geen hooi eet, kun je hem rustig een dag geen brokjes geven zodat hij wel aan het hooi begint te knabbelen, dit is belangrijk voor de darmwerking en slijten van de tandjes.Ook als het konijntje aan de diarree is haal direct de brokjes uit het hok en laat hem minstens 1 dag alleen hooi eten en water drinken, hoogstwaarschijnlijk is de diarree dan snel weer over.

BORSTELEN/ KAMMEN:

Bij de Teddywidder/dwerg en Angora hangoor konijnen is het erg belangrijk om ze 1 a 2x per week goed te kammen. Dit doen wij graag aan u voor.Dit voorkomt klitvorming, en vilten van de vacht. Als je dit regelmatig doet , vind het konijn het helemaal niet erg en zal hij rustig blijven zitten. Krijg je een klit er niet uit, knip het er dan voorzichtig uit.

NAGELTJES KNIPPEN:

Ook is het belangrijk af en toe de nageltjes te knippen met een speciaal schaartje. Knip ze niet te kort, bij witte nageltjes kun je een rood lijntje zien, dit is het leven, blijf hier iets vandaan, dan voelt je konijn er niets van. Bij donkere nageltjes kun je het slechter zien, twijfelt u laat ze dan knippen door een ervaren persoon, bijv. een dierenarts, of vraag het ons. Wij helpen u graag.

TANDEN:

Het is erg belangrijk om te kijken naar de tanden van het konijntje.   olifantstanden: deze tanden zullen alsmaar groeien en moeten dus regelmatig afgeknipt worden. Doe je dit niet, dan zal het konijntje niet meer kunnen eten en gaat hij/zij dood . een goed gebit: de boventandjes vallen netjes over de ondertandjes heen. Zorg er voor dat jou konijntje voldoende hooi heeft om de hele dag te knabbelen, zo slijten zijn tandjes. Een konijnen tand groeit dan namelijk 10 tot 15 cm per jaar.

HOK VERSCHONEN:

Het is belangrijk dat het konijntje droog en tochtvrij zit. Een konijn kan wel tegen de kou maar absoluut niet tegen tocht. Maak het hok regelmatig grondig schoon (ongeveer 1x per week). Haal het helemaal leeg, en als het erg stinkt (bij sommige rammen) kun je wat citronella met water in een plantenspuit doen , en daar het hok mee sprayen. Daarna wacht je tot het hok droog is.

Bij langharige konijnen kun je het beste vlasstro of fijn zaagsel gebruiken als bodembedekker, met daar overheen gewoon stro. bij kortharige konijnen kan dit ook zaagsel met stro zijn. Is het hok nog niet zo vies, dan kun je ook alleen de natte plekken eruit scheppen, en er wat nieuw stro overheen strooien.

MAAR HET ALLER BELANGRIJKSTE IS AANDACHT!!!!!!!!!!

Een konijntje is een echt gezeldschapsdier. houdt van knuffelen en aandacht. Ze vinden het leuker om met z’n tweetjes in een hok te zitten, dan alleen. Dus heeft u een ruim hok, kies er dan voor om 2 konijntjes te nemen, alleen is ook maar alleen.

KNIPPEN VACHT:

Het knippen van een konijnenvacht is een moeilijk en precies werk. Wij knippen onze konijnen voor het eerst als ze 3 maand oud zijn. Ze hebben dan nog nest haar dat erg moeilijk is in onderhoud. De nieuwe vacht groeit vrij snel weer aan en is vaak beter en makkelijker te onderhouden.

KOPPELEN:

Een konijn is van nature een echt groepsdier. Wij mensen kunnen nooit een soortgenoot vervangen. Het is dus fijner als uw konijn met een konijnenmaatje samen mag leven.

Konijnen zijn 24 uur per dag met elkaar bezig, ze eten samen, slapen samen, likken elkaar, communiceren met elkaar en ga zo maar door… De aan te bevelen combinatie is een voedster (vrouwtje) en een gecastreerde ram. Een combinatie van twee voedsters is moeilijker samen te houden en ontaardt op latere leeftijd vaak in (hormonale) gevechten. De combinatie van twee rammetjes valt eveneens af te raden omdat dit de kans op een harmonieus samenleven erg klein is. Ook als het gaat om broertjes of zusjes geeft dit geen zekerheid tot een harmonieus samenleven. Maar: uitzonderingen zijn mogelijk.

De combinatie voedster/ram
Zoals hierboven aangegeven zal de combinatie van een voedster en ram de grootste kans geven op een harmonieus samenleven. Zorg er wel voor dat een van de dieren gesteriliseerd of gecastreerd wordt. Het voorkomt dat de voedster bevrucht wordt en voortdurend nestjes krijgt. Verder zullen de ram en voedster wat makkelijker en rustiger in de omgang zijn.

Castratie of sterilisatie
De voorkeur gaat uit om de ram te laten castreren. Dit heeft de voorkeur om de volgende redenen:

  • De ram heeft minder de neiging om te rijden op de voedster
  • Het is een relatief kleine ingreep tegenover de grotere ingreep bij de voedster
  • De castratie kan op jongere leeftijd worden uitgevoerd (vanaf 16 weken)
  • Voorkomt of vermindert territoriale markering (urine)
  • Minder sterke geur van de ontlasting
  • Minder agressie

De juiste leeftijd
Konijnen komen in de puberteit tussen de drieënhalf en negen maanden. In die periode worden veel geslachtshormonen aangemaakt en zullen ze gaan ‘puberen’. Hun gedrag zal veranderen. Ze gaan meer slopen, proberen alles uit, hebben enorm veel energie en zijn minder aanhankelijk. Sommige konijnen kunnen wat feller of humeuriger zijn en territoriaal gedrag steekt de kop op. Maar het meest belangrijke: ze zijn vanaf die tijd vruchtbaar!
Voedsters en rammetjes die nog bij elkaar zitten kunt u het beste vanaf 3,5 maanden van elkaar scheiden.
– Het rammetje kan vanaf 16 weken gecastreerd worden nadat zijn balletjes zichtbaar zijn ingedaald, soms zelfs eerder.
– Een voedster kan op een leeftijd van ongeveer zeven maanden (grotere rassen acht maanden) gesteriliseerd worden.

Praktische tips
– Zoek een dierenarts die veel ervaring heeft met het behandelen van konijnen.
Sommige dierenartsen richten zich namelijk meer op honden, katten en/of andere dieren.
– Het is verstandig uw konijn niet op vrijdag te laten opereren, want veel klinieken zijn in het weekend dicht. Bij eventuele problemen heeft u dan geen aanspreekpunt of moet u naar een weekenddierenarts
– Ontsmet het konijnenhok om mogelijke infecties te voorkomen en leg het konijn bij thuiskomst op een zachte ondergrond zoals een handdoek. En voorkom dat de harde ondergrond of bodembedekking in de wond kan prikken.

 koppelen
Voordat U de voedster en het rammetje weer bij elkaar zet, moeten de dieren weer
gekoppeld worden en aan elkaar wennen. Dit doe je thuis in eigen omgeving. Het heeft geen zin om te koppelen bij de fokker, terwijl u er op wacht.deze tijd is veel te kort. (evt een paar dagen bij de fokker laten is bij ons wel mogelijk). Er is echter niet één goede methode want elke koppeling is weer anders. Hieronder een aantal adviezen en richtlijnen hoe U dit het beste kunt aanpakken. Heeft u zojuist een nieuw konijn gekocht, laat deze altijd even tot rust komen in zijn eigen hok. Een verhuizing brengt erg veel stress met zich mee en dit kan voor darmproblemen zorgen die tot de dood kunnen leiden. Is het dier gezond, eet en drinkt het goed, heeft het gezonde ontlasting en maakt het een levendige indruk dan kunt u voorzichtig aan het koppelen beginnen.

Zorg dat u een overzichtelijke neutrale ruimte afbakent. Dit is een terrein waar geen van de beide dieren ooit geweest is.. De konijnen moeten de ruimte hebben zodat ze elkaar enigszins kunnen ontlopen. Maak ook een schuilplekje. Maak de ruimte echter niet te groot want ze moeten elkaar natuurlijk wel kunnen leren kennen door te snuffelen e.d. Het kan zelf zijn dat een van beiden gelijk gaat rijden op het andere konijn. Dit is niet erg zolang het niet te lang duurt. Zorg er verder voor dat u snel kunt ingrijpen, mocht dit nodig zijn, bijv. als ze elkaar dreigen te verwonden.

Bij een koppeling hoort het bepalen van de onderlinge rangorde. Wel moet u proberen om het ingrijpen tussen de konijnen zo lang mogelijk te voorkomen omdat telkens wanneer u de konijnen weer bij elkaar zet opnieuw de rangorde zal moeten worden bepaald. Vaak duurt de gewenning een aantal dagen. Laat de dieren pas alleen als beide konijnen bij elkaar op hun gemak lijken te zijn. Het is aan te raden de eerste dagen beide konijnen meerdere keren per dag op wondjes te controleren en er op toe te zien dat de dieren goed eten en drinken en de normale hoeveelheid ontlasting produceren.

386-0