zindelijkheid bij konijnen

 

Het jonge konijn en zindelijkheid

Een konijn in de natuur wordt vanzelf zindelijk. Ook onze huiskonijnen kunnen zindelijk worden, maar je moet ze soms een beetje op weg helpen. Hoe lang het duurt, is mede afhankelijk van de leeftijd en het individu van het dier. Veel babykonijnen zijn onzindelijk. Daarna verschilt het nogal. Het ene konijn wordt uit zichzelf zindelijk, het andere niet.

Vanaf vierenhalf tot zes maanden komt een konijn in de puberteit. Zelfs als je konijn voor die tijd wel zindelijk was, is de kans aanwezig dat hij een terugval krijgt tijdens die periode. Het konijn ontdekt in de puberteit de wereld en ook beginnen zijn hormonen aan te wakkeren. Hij is soms zo druk dat hij in alle opwinding vergeet terug te lopen naar de plek waar hij normaal gesproken poept en plast. Zeker als hij dus nog niet gecastreerd/gesteriliseerd is.

De toiletbak

Het handigste is een aparte toiletbak in het hok te plaatsen. Konijnen zijn gewoontedieren, dus plassen zij meestal op dezelfde plek. Bovendien bepalen ze zelf waar ze hun behoefte het liefste willen doen.

Stel dat je een toiletbak rechts in de kooi hebt geplaatst maar je konijn geeft de voorkeur aan de linkerkant, dan kun je de bak het beste verplaatsen naar de door je konijn uitgekozen plek. Plast het konijn op meerdere plaatsen, zet dan meerdere toiletbakken neer.

 

Er zijn verschillende soorten konijnentoiletten in de dierenwinkel te koop: langwerpige toiletten en hoektoiletten. Je kunt ook een afwasteil of de onderkant van een andere dierenkooi of kattenbak gebruiken. Houd er rekening mee dat het konijn soms in de bak wil liggen, het moet dus een ruime bak zijn.

In de bak leg je een goed absorberende bodembedekker. Kijk welk bodemmateriaal het beste bij je konijn past: kranten in combinatie met houtvezel of ander materiaal, zoals houtkorrels of  bijvoorbeeld back2nature. Welke bodembedekking je kies hangt af van het formaat van je konijn, de kosten die je daarvoor wilt uitgeven, of het konijn binnen of buiten woont enzovoorts. Leg op de bodem wat hooi, want konijnen ontlasten zich ook als zij eten. En hang boven de toiletbak een ruif. Laat hen zelf kiezen of zij vanaf de bodem eten, of vanuit de ruif. Zo heeft hij de keuze tussen schoon en betreden hooi. Hoe vaker hij in zijn toiletbak zit, hoe meer het een gewoonte wordt daar te plassen. Vervang het hooi minimaal twee maal per dag en zorg dat er 24/7 hooi aanwezig is. Is het hooi op? Dan ben je eigenlijk te laat met het bijvullen.

Eventueel kun je de eerste week wat vervuild materiaal in de bak leggen, zodat het konijn ruikt dat hij daar eerder geplast heeft.

Een konijn kan goed ruiken. Een vieze bak is voor veel dieren niet echt uitnodigend. Zorg er dus voor dat je de bak regelmatig schoonmaakt. Het is over het algemeen een kleine handeling vergeleken bij het schoonmaken van de hele kooi. Maak de bak elke dag even schoon met bijvoorbeeld natuurazijn: dat is goedkoop, milieuvriendelijk en bovendien niet giftig voor het konijn. Daarnaast bestrijdt azijn bacteriën en schimmels.

Hoe zie je of je konijn wil gaan plassen?
Hij gaat iets gehurkt zitten, met de achterhand en de staart een beetje omhoog; soms krabt hij van tevoren even op de ondergrond.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om onderscheid te maken tussen toiletbak en de rest van de kooi. Bijvoorbeeld een grote toiletbak met zaagsel, stro en hooi en de rest van de kooi bekleden met een stuk vinyl dat je met ijzeren strippen aan de zijkanten vastzet, zodat je konijn hier niet aan kan knagen. Dit kan echter alleen als hij binnen zit, voor buiten is dit te koud.

In de praktijk

Stap 1Plaats op de plek waar je konijn plast een toiletbak. Leg in de toiletbak eventueel wat materiaal waar hij al op geplast heeft en leg er ruim hooi bovenop. Veel konijnen worden hierdoor vanzelf zindelijk in de kooi. Het zijn gewoontedieren, dus plassen zij meestal op dezelfde plek. Plast een konijn op meerdere plaatsen, dan is het verstandig meerdere toiletbakken neer te zetten. Later kun je eventueel de extra bak verplaatsen of zelfs weghalen als dat handiger is.

 

Stap 2 De volgende stap is dat je je konijn in een ren of niet al te ruime omgeving laat lopen. Je vergroot hiermee zijn ruimte, maar maakt het ook niet al te groot. Wanneer het konijn te ver van zijn kooi en toiletbak vandaan is, zal hij niet gauw teruglopen om daar te gaan plassen.

 

Houd ook de tijd in de gaten. Door ervoor te zorgen dat je konijn elke twintig tot dertig minuten weer terug zijn kooi in gaat, voorkom je dat hij in de fout gaat en in de huiskamer plast. Gebeurt er toch nog een ongelukje? Bedenk dan waarom dit gebeurde. Was de afstand te groot, was de tijd te lang dat hij buiten zijn kooi verbleef? Kijk of je een en ander kan aanpassen om dit volgende keer te voorkomen.

 

Nb: vergelijk het met een hondenpup. In het begin moet een pup bijna elk uur naar buiten. Terwijl een volwassen hond, mits hij zindelijkheid heeft aangeleerd, veel minder naar buiten gaat.

 

Stap 3 Langzaam kun je de afstand uitbouwen. Dus als je konijn tot nu toe in een ren heeft gelopen en daar zindelijk is, dan mag hij misschien nu in de woonkamer of tuin loslopen. Je lokt hem met bijvoorbeeld een stukje andijvie dan binnen twintig tot dertig minuten terug zijn kooi in.

Stap 4 Nu kun je ook de tijdsduur wat verlengen. Tot nu toe was hij maximaal twintig tot dertig minuten per keer uit zijn kooi of ren. Deze tijd kun je nu gaan verlengen naar veertig minuten. Gaat het goed? Heeft hij niet geplast? Dan maak je er vijftig minuten van.

 

Tips

 • Totdat je ziet dat je konijn de toiletbak daadwerkelijk gebruikt, is het verstandig hem niet te snel los te laten en veel vrijheid te geven, ook al is dit wel je einddoel. Wanneer hij te veel ruimte heeft of te lang los is, zal je merken dat een plasje zo gedaan is. Probeer er dus voor te zorgen dat hij zo min mogelijk in de fout gaat.

 

 • Leg regelmatig wat lekkers in de kooi. Het liefste zonder dat hij het ziet, zodat hij regelmatig zijn kooi opzoekt om daar even te plassen en te keutelen tijdens het knabbelen.
  • Heb geduld, het ene konijn is binnen een paar dagen zindelijk,  en soms wel een paar maanden duren voordat je konijn zindelijk is.

   

  Dit artikel is geschreven door Bernice Muntz, auteur van “High Five met je konijn” en “Het gelukkige konijn.

  High five met je konijn – Een boek over trainen, spelen, verzorgen en opvoeden van konijnen

  Het boek ‘High Five met je konijn’ is een uniek boek voor iedereen die met konijnen omgaat. Konijnen worden vaak in een klein hok gehouden en leiden een saai leven. Onnodig! In High Five met je konijn lees je welke verzorging je konijn nodig heeft. En hoe jullie samen kunnen genieten van een goed en gezellig leven.

 • leidschendam, 22-5-2013. foto serge ligtenberg, bernice muntz en haar konijn
 • Lees alles over:
  • Het opbouwen van een band met je konijn.
  • Plezier hebben en spelen met je konijn (bijvoorbeeld speurspelletjes).
  • Hoe je je konijn kan leren voetballen.
  • Hoe je je konijn Rabbitdance kan aanleren.
  • Konijnentaal – wat probeert je konijn je te vertellen?
  • Voeding, gezondheid en eetbare planten.
  • Het zindelijk maken van je konijn.
   • Hoe je omgaat met konijnen die slopen.
   • Hoe je agressie kunt voorkomen en ombuigen.
   • En nog veel, veel meer…!

   Verbeter de band met je konijn! Ervaar hoe leuk een konijn als huisdier kan zijn.